Broileriai
Ross-308 ir Cobb-500 - tai pramoninės mėsinių , greitai augančių, viščiukų veislės. Šiaip jau jos daugiau skirtos auginti pramoniniuose paukštynuose, tačiau tinka ir smulkiajam augintojui. Nors jas išvedė skirtingos firmos , kaip škotų Aviagen Ltd ir amerikiečių Cobb- Vantres Inc., tačiau savo kilme ir savybėmis jos labai panašios ir praktiškai mažai kuo skiriasi. Suaugę paukščiai atrodo beveik identiškai, daugiau skiriasi tiktai jaunikliai. Pavyzdžiui, kai kurie Cobb -500 vienadieniai viščiukai gali turėti juodų dėmelių, kai tuo tarpu Ross-308 yra visiškai balti. Ross-308 viščiukai kiek lėčiau plunksnuojasi ir maždaug trijų savaičių amžiaus yra gerokai plikesni, nei Cobb-500. Augimas ir svorio standartai jų abiejų yra labai panašūs ir smulkiajam augintojui ar paukštininkui – mėgėjui praktiškai nesvarbu kurią veislę laikyti. Kur kas svarbiau pirkėjui yra viščiukų sveikatingumas, kuris labiausiai yra įtakojamas veislinių tėvų būklės ir priežiūros kokybės paukštynuose, kur jie auginami. Čia galioja bendros taisyklės, kaip :
Pramoniniams paukštynams, kurie perina ir parduoda vienadienius viščiukus, stengiantis suvaldyti įvairias ligas, tenka sunaudoti didelius kiekius vaistų ir įvairių vakcinų. Deja, nei viena jų neduoda šimtaprocentinės apsaugos nuo įvairiausių virusinių ligų ir neretai dalis viščiukų kokį nors užkratą jau atsineša su savimi iš veislinio pulko ir peryklos . Nors viščiukus peryklose ir vakcinuoja prieš kai kurias virusines ligas, imunitetas pas jas susidaro tik per 7-10 dienų, o iki tol viščiukas yra labai pažeidžiamas ir, auginimo vietoje pasigavęs sukėlėją, gali lengvai susirgti dar iki imuniteto susiformavimo. Tai ypač lengvai nutinka, jei šalia mažų viščiukų gyvena vyresnio amžiaus ar suaugę paukščiai, ( ypač dedeklės,) kurie tuos sukėlėjus platina, patys nesirgdami.
- Veisliniai paukščiai ( vadinami „tėvai“ ) turi būti auginami griežtai prisilaikant jų auginimo technologijos reikalavimų .
- Veisliniai paukščiai turi būti sveiki, laiku gydomi ir vakcinuojami nuo užkrečiamų virusinių ligų.
- Jų palikuonys- vienadieniai mėsiniai viščiukai turi būti išperinti moderniose peryklose su šiuolaikiškais inkubatoriais, griežtai prisilaikant perinimo technologijos reikalavimų.
- Jei vienadieniai viščiukai atsivežami iš toliau, tai jie turi būti gabenami specialiu transportu, kur užtikrinamas šildymas ir ventiliacija. Gabenimo laikas neturėtų būti labai ilgas, nors viščiukai be didesnių nuostolių ištveria keliones iki dviejų parų (nelesinami ir negirdomi).
- Jei vienadienis viščiukas nebus iš karto parduotas, jis turi būti nedelsiant patalpintas į šiltas patalpas, gauti gerti ir lesti, tiesiog pailsėti ir sustiprėti po kelionės. Patalpos turi būti švarios, išdezinfekuotos, kad neužsikrėstų kokiomis nors ligomis.
- Paprastai vienadienis viščiukas dar perykloje būna suvakcinuotas prieš kai kurias užkrečiamas virusines ligas, pavyzdžiui, infekcinį bronchitą, Gamboro ir Niukaslio ligas. Nors paskutinės dvi smulkiajam augintojui nėra labai aktualios. Didesnį pavojų kelia dažniau sutinkamas infekcinis bronchitas.
Pramoniniams paukštynams, kurie perina ir parduoda vienadienius viščiukus, stengiantis suvaldyti įvairias ligas, tenka sunaudoti didelius kiekius vaistų ir įvairių vakcinų. Deja, nei viena jų neduoda šimtaprocentinės apsaugos nuo įvairiausių virusinių ligų ir neretai dalis viščiukų kokį nors užkratą jau atsineša su savimi iš veislinio pulko ir peryklos . Nors viščiukus peryklose ir vakcinuoja prieš kai kurias virusines ligas, imunitetas pas jas susidaro tik per 7-10 dienų, o iki tol viščiukas yra labai pažeidžiamas ir, auginimo vietoje pasigavęs sukėlėją, gali lengvai susirgti dar iki imuniteto susiformavimo. Tai ypač lengvai nutinka, jei šalia mažų viščiukų gyvena vyresnio amžiaus ar suaugę paukščiai, ( ypač dedeklės,) kurie tuos sukėlėjus platina, patys nesirgdami.
Mes patariame mėsinius viščiukus pirkti dviem būdais.
- Tie augintojai , kurie turi tikrai geras patalpas auginimui ir auginimo patirties, o taip pat nori užsiauginti viščiukus pigiausiu būdu, paprastai perka ką tik išsiritusius, vienadienius viščiukus. Jie būna maždaug 40- 45 gramų svorio , juos reikia tuoj pat vežti namo, laikyti labai šiltai, nes jų kūno termoreguliacija dar neveikia ir paukšteliai lengvai sušąla. Parvežus nedelsiant pradėti lesinti ir girdyti . Patys silpniausi ir mažiausi viščiukai paprastai nugaišta per pirmas tris – keturias dienas, taigi šiokie tokie keleto procentų nuostoliai beveik visada neišvengiami.
- Todėl mes patartume geriau pirkti viščiukus, kurie jau yra šiek tiek paūgėję, sustiprėję, priaugę svorio. Pavyzdžiui, savaitės amžiaus mėsinis viščiukas vietoj 40 - 45 gramų jau sveria 160 - 180 gramų. Daugeliui žmonių tai labiau priimtina, nes tokį viščiuką lengviau užauginti, ypač kol dar orai vėsesni, jis jau atsparesnis stresams, patys silpniausieji jau būna jau išgaišę ir auginimo nuostoliai ateityje mažesni. Į tokią prekybą mūsų ūkis ir orientuojasi. Mes turime aukščiausios klasės modernią auginimo įrangą, kur viščiukams iki pardavimo sudaromos optimalios auginimo sąlygos, čia jie paauga ir sustiprėja.
Aišku, toks viščiukas kainuoja šiek tiek brangiau, nei vienadienis , tačiau su juo mažiau ir vargo . Nemažai žmonių , kurie nori greitai pasigaminti daug mėsos, perka dar didesnius - dviejų ar trijų savaičių amžius viščiukus, kuriuos jau mažai bereikia šildyti, jų priežiūra labai paprasta ir užauga atitinkamai greičiau. Auginimo nuostoliai, jei viščiukai sveiki, būna minimalūs. Atkreipiame dėmesį į tai, kad dėl šių priežasčių mes patys niekuomet nevežiojame savo viščiukų po turgus, kur jie paprastai visą dieną šąla nelesę ir negėrę, kol sulaukia pirkėjo ( o dažnokai vėl grįžta į tvartą atgal, kad kitą dieną vėl būtų išvežti turgun ). Mes manome, kad pirkėjas pats turi atvažiuoti pas viščiuką ir kuo greičiau gabentis jį namo
- Tie augintojai , kurie turi tikrai geras patalpas auginimui ir auginimo patirties, o taip pat nori užsiauginti viščiukus pigiausiu būdu, paprastai perka ką tik išsiritusius, vienadienius viščiukus. Jie būna maždaug 40- 45 gramų svorio , juos reikia tuoj pat vežti namo, laikyti labai šiltai, nes jų kūno termoreguliacija dar neveikia ir paukšteliai lengvai sušąla. Parvežus nedelsiant pradėti lesinti ir girdyti . Patys silpniausi ir mažiausi viščiukai paprastai nugaišta per pirmas tris – keturias dienas, taigi šiokie tokie keleto procentų nuostoliai beveik visada neišvengiami.
- Todėl mes patartume geriau pirkti viščiukus, kurie jau yra šiek tiek paūgėję, sustiprėję, priaugę svorio. Pavyzdžiui, savaitės amžiaus mėsinis viščiukas vietoj 40 - 45 gramų jau sveria 160 - 180 gramų. Daugeliui žmonių tai labiau priimtina, nes tokį viščiuką lengviau užauginti, ypač kol dar orai vėsesni, jis jau atsparesnis stresams, patys silpniausieji jau būna jau išgaišę ir auginimo nuostoliai ateityje mažesni. Į tokią prekybą mūsų ūkis ir orientuojasi. Mes turime aukščiausios klasės modernią auginimo įrangą, kur viščiukams iki pardavimo sudaromos optimalios auginimo sąlygos, čia jie paauga ir sustiprėja.
Aišku, toks viščiukas kainuoja šiek tiek brangiau, nei vienadienis , tačiau su juo mažiau ir vargo . Nemažai žmonių , kurie nori greitai pasigaminti daug mėsos, perka dar didesnius - dviejų ar trijų savaičių amžius viščiukus, kuriuos jau mažai bereikia šildyti, jų priežiūra labai paprasta ir užauga atitinkamai greičiau. Auginimo nuostoliai, jei viščiukai sveiki, būna minimalūs. Atkreipiame dėmesį į tai, kad dėl šių priežasčių mes patys niekuomet nevežiojame savo viščiukų po turgus, kur jie paprastai visą dieną šąla nelesę ir negėrę, kol sulaukia pirkėjo ( o dažnokai vėl grįžta į tvartą atgal, kad kitą dieną vėl būtų išvežti turgun ). Mes manome, kad pirkėjas pats turi atvažiuoti pas viščiuką ir kuo greičiau gabentis jį namo